Deckare

Hem » Genre » Deckare

Deckare – Tips på kommande och de allra bästa böckerna

En bokgenre som är lika populär idag som när den kom för länge sedan är deckare. Med sin förmåga att fånga läsaren med mystik, spänning och oväntade vändningar kommer deckaren förmodligen att förbli en av de mest lästa boktyperna en bra tid framöver. Vi har här nedan försökt samla en lista på de allra bästa deckarna för tillfället och några kommande böcker som vi ser fram emot att sätta tänderna i – på svenska så väl som på engelska.

Bästa deckarna just nu

Här nedan är fem av de mest populära deckarna just nu. Om det är någon av de nedan som du inte redan har läst skulle vi rekommendera dig att du gör det snarast möjligt.

Kommande deckare

Här är fem kommande deckare som vi här på Bokrum är lite extra spända på att få tag på och läsa. Det är som du ser en blandning av svenska och engelska och med tanke på att de är något olika i stilen ska det förhoppningsvis finnas en som passar just dig och ditt nästa köp.

Klassiska engelska deckare

Här nedan har vi listat 5 av våra absoluta favoriter bland klassiska deckare skrivna på engelska. Har du missat någon av dessa föreslår vi just den eller de böckerna inför ditt nästa bokinköp.

1. The Dutch Shoe Mystery – Ellery Queen

Vi börjar vår lista med en deckare skriven av Ellery Queen. När allt kommer omkring är Queen “den viktigaste amerikanen i genren”, enligt Edgar-prisbelönta redaktören Otto Penzler. Ellery Queen är faktiskt pseudonymen för kusinerna Frederic Dannay och Manfred Bennington Lee, som tillsammans skrev dussintals deckare. Det är också namnet på deras mest populära fiktiva karaktär och stjärnan i The Dutch Shoe Mystery.

Förlagstext: När Ellery Queen, beskriven av London Times som “den logiska efterträdaren till Sherlock Holmes,” inbjuds av sin vän, en läkare, för att bevittna en operation, accepterar han erbjudandet i hopp om att främja sina förmågor som amatördetektiv, och också testas vad gäller dessa färdigheter. Patienten som är på väg att genomgå den känsliga proceduren är Abagail Doorn, den rikaste och mest kända kvinnan i USA. Doktorn som kommer att utföra det är hennes beskyddare, en av de ledande kirurgerna på östkusten. Allt kommer att äga rum i den stora operationssalen på det stora sjukhuset som hon grundade. Släktingar och vänner, och till och med några fiender, väntar med hjärtat i halsgropen för att få reda på resultatet av operationen. Institutionen är tyst, publiken sitter, teatern redo. Kirurgen efterlyser sin framstående patient och dörrarna svänger upp. En stillform täckt av ett vitt ark rullas in i teatern. Men när arket tas bort avslöjar det Doorns lik, kvävt till döds med en bildtråd. Vem av deltagarna var tillräckligt hänsynslösa för att genomföra denna grymma operation? Det är upp till Ellery Queen – och hans mest uppmärksamma läsare – att avslöja ledtrådarna och ta reda på det.

Utgivningsdatum: 2019-03-05 Genre: Deckare Språk: Engelska Förlag: Penzler Publishers Antal sidor: 336 Format: Häftad

2. And then there were none – Agatha Christie

Det är omöjligt att prata om deckare utan att omedelbart tänka på den legendariska Agatha Christie. Bland alla hennes verk har ingen en berättelse som är så oklanderligt utformad som And Then There Were None, vilket förklarar varför den är den bästsäljande deckaren genom tiderna. Berättelsen följer tio personer som av olika skäl samlas till en tom herrgård på en ö. De mystiska värdarna för detta konstiga parti är inte närvarande, men lämnade instruktioner för två av de tio att sköta huset som hushållerska och laga mat. När dagarna utvecklas i överensstämmelse med texterna till ett barnrum tvingas varje inbjuden att möta musiken (bokstavligen) och bära konsekvenserna av deras oroande förflutna, eftersom döden kommer för dem en efter en.

Utgivningsdatum: 2003-03-01 Genre: Deckare Språk: Engelska Förlag: HarperCollins Publishers Ltd Antal sidor: 400 Format: Häftad

3. The Album – Mary Roberts Rinehart

Författaren till nästa bok på listan brukar kallas “den amerikanska Agatha Christie” – ett smeknamn som Mary Roberts Rinehart trots att det inte är lätt ändå bär upp. Detta toppklassiga mysterium, utgivet 1933, äger rum i ett avskilt gated community vid namn Crescent Place. Under åren har invånarna i Crescent Place blivit alltmer försiktiga med influenser utifrån, så att deras gator liknar en tidskapsel från 1890-talet. Men när en sängliggande gammal kvinna i samhället dödas med en yxa är undvikande inte längre ett alternativ. Det är dags för hennes grannar att bryta sin tystnad och erkänna världen utanför deras lilla, konstiga tillvaro.

Förlagstext: En mördare har en yxa att mala i denna klassiska deckare av bästsäljande författaren till The Circular Staircase. Crescent Place var en gång en fridfull landsgrön omgiven av fem smakfulla förortshus och befolkad av artiga, ansvarsfulla medborgare. Men när staden omsluter den byggde invånarna en grind för att hålla världen ute. För varje år som gick blev underavdelningen främmande och främmande tills den började se ut som en tidskapsel på 1890-talet. I dessa hus finns en man och hustru som kämpar ständigt och ett annat par som inte har pratat med varandra på två decennier. Det finns en änka i permanent sorg och en dotter som tidningarna kallar psykotisk. Och det finns en sängliggande gammal kvinna som håller på att dödas med en yxa. När hennes mord krossar stillheten i den lilla enklaven, gläder tabloiderna sig att trumpetera kvarterets särdrag. Men när sökandet efter mördaren intensifieras har områdets konstigaste hemligheter ännu inte avslöjats.

Utgivningsdatum: 1933 Genre: Deckare Språk: Engelska Förlag: MysteriousPress.com/Open Road Antal sidor: 336 Format: Häftad

4. The Hound of the Baskervilles – Arthur Conan Doyle

Sir Arthur Conan Doyles odödliga huvudperson Sherlock Holmes levde först och främst i noveller, som Doyle skrev dussintals. Av de fyra Holmes-romanerna i full längd anser många kritiker och läsare att The Hound of the Baskervilles, publicerad i serie 1901-1902, vara den allra bästa. Den berättar om Holmes och hans pliktskyddiga medhjälpare Watson som löser både ett mord och ett övernaturligt mysterium, och det är en fantastisk ingång till Holmes värld. Om du gillar den här boken har du många andra trevliga böcker skrivna av Doyle framför dig. Om du inte gör det, borde du förmodligen bara byta genre och inte läsa fler deckare.

Förlagstext: Odjurets fruktansvärda skådespel, hedens dimma, upptäckten av en kropp: denna klassiska skräckhistoria sätter detektiv mot hund, rationalism mot det övernaturliga, gott mot ondskan. När Sir Charles Baskerville hittas död på det vilda Devon-hedet med fotspår av en gigantisk hund i närheten, läggs skulden på en familjeförbannelse. Det överlåtes till Sherlock Holmes och doktor Watson att lösa mysteriet med fantomhundens legend innan Sir Charles arving möter ett lika grymt öde. Hound of the Baskervilles grep läsarna när den först serieiserades och har fortsatt att hålla sin plats i den populära genren.

Utgivningsdatum: 1901 Genre: Deckare Språk: Engelska Förlag: Penguin Classics Antal sidor: 208 Format: Häftad

5. The Big Sleep – Raymond Chandler

Ett varningens ord: När du väl har dykt ner i Phillip Marlowes mörka, snuskiga värld, den felaktiga huvudpersonen i detta och många andra klassiska noir-mysterier av Chandler, kommer du förmodligen att sugas djupt in i den. Vi läste The Big Sleep för flera år sedan och läste sedan tre av hans böcker direkt efter varandra. Chandlers skrivande är som en fantastisk gammaldags cocktail: Inte för komplicerad men med vissa finesser och ett sådant nöje att konsumera att du vill ha mer och mer. Denna första roman av Chandler är ett av högvattenmärkena för 20-talets deckare, och ja, det var källmaterialet till The Big Lebowski.

Förlagstext: Los Angeles privata utredare Philip Marlowe anlitas av rullstolsbundna general Sternwood för att upptäcka vem som utpressar honom. En trasig, trött gammal man, Sternwood vill bara att Marlowe ska få problemet att försvinna. Men med Sternwoods två vilda, djävulskinnade döttrar som slingrar LA: s snuskiga bakgator, har Marlowe fått jobb så det räcker och blir över. Och det blir inte bättre när han snubblar över det första liket. The Big Sleep är Raymond Chandlers första roman med Philip Marlowe. ‘En av de största brottsförfattarna, som sätter standarder andra försöker fortfarande uppnå’ skriver Sunday Times.

Utgivningsdatum: 1939 Genre: Deckare Språk: Engelska Förlag: Penguin Books Ltd  Antal sidor: 256 Format: Häftad

Kända svenska författare av deckare

Här har vi försökt lista några av sveriges mest välkända författare av just deckare. Några har skrivit lite äldre böcker och några är mer aktuella. Vissa har bara skrivit några få medan andra har skrivit serier och väldigt många kända svenska deckare. Hör gärna av dig till oss på kontakt@bokrum.se om du tycker att någon författare saknas i listan.

 • Henning Mankell
 • Kerstin Ekman
 • Maj Sjöwall & Per Wahlöö
 • H-K Rönblom
 • Stieg Larsson
 • Leif GW Persson
 • Åsa Larsson
 • Jens Lapidus
 • Camilla Läckberg
 • Sofie Sarenbrant
 • Aino Trosell
 • Hans Alfredson

Lyssna på deckare som ljudbok

Att lyssna på en gastkramande deckare där historien förverkligas av en riktigt vass berättarröst kan göra en bra bok ännu bättre. Utifrån pris och utbud av deckare rekommenderar vi dig att testa någon av nedanstående tjänster för ljudböcker:

Vanliga frågor och svar


Vad är en deckare?

Deckare är en bokgenre där själva temat i boken är att skildra ett eller flera brott medan förövarens identitet ofta är ett mysterium och det som läsaren ska få reda på vem det är under bokens gång. Själva ordet deckare kommer från detektiv och detta eftersom huvudpersonen ofta var just en detektiv i tidiga böcker inom genren. I lite nya deckare kan huvudpersonen också vara en polis, journalist eller liknande.

Hur börjar man en deckare?

De allra flesta deckarna börjar med att ett mystiskt mord sker och någon form av problemlösare kallas till platsen för att försöka lösa mordet genom att förhöra vittnen och undersöka bevis.

Varför är deckare så populära?

Det är svårt att svara exakt på men den spänning och mystik som kännetecknar en deckare är kanske en ledtråd till varför. Brott och straff tycker många är intressant och de allra flesta deckare är också ganska nära verkligheten och gör ofta att läsaren känner igen sig och kan sätta sig in i historien ännu mer.

Vad heter deckare på engelska?

På engelska kallas ofta genren ‘whodunit’ eller ‘whodunnit’. Men om du är på jakt efter böcker kan du ofta hitta bra tips genom att använda termer som ‘criminal’ eller ‘mystery’.