Boktips 2022 – årets bästa böcker!

Välkommen till Bokrums årliga lista över de bästa och mest efterlängtade böcker det kommande kalenderåret! Här har vi satt samman en topp 10 lista över våra största boktips 2022.

Det är inte alltid lätt att hitta rätt i bokdjungeln. Vare sig man är ute efter en bra deckare, biografi eller sci-fi kan man ibland behöva lite hjälp på vägen för att navigera sig. Våra boktips berör alla olika genrer och släpps vid olika tidpunkter – allt för att du ska få en så klar överblick av dem bästa böckerna 2022 som det bara går!

Här hittar du även vår lista över årets boktips 2023 samt årets boktips 2021!


1. 1795 – Niklas Natt Och Dag

Få böcker har haft så höga förhoppningar inför publicering och sedan överträffat dem på det sättet som Niklas Natt Och Dag gjorde med 1795. Boken släpptes via FORUM och nominerades bland annat till årets deckare hos Adlibrispriset.

Förlagstext

Den tredje och avslutande delen i Bellman noir-trilogin.

Likt ett skadskjutet djur stryker Tycho Ceton runt i staden mellan broarna, medan han filar på en plan för att återta den glans han förlorat. Han ska ställa till med ett spektakel mer häpnadsväckande, mer hänförande och mer avgrundsdjupt vidrigt än något som dittills skådats i detta vidunderliga och vedervärdiga Stockholm.

Format: Inbunden Språk: Svenska Sidor: 458 Utgivningsdatum: 2021-09-20

2. Städa hållbart med ekotipset – Ellinor Sirén

Vad ligger mer i tiden är hållbara husmorsknep? Vi kan inte komma på en enda sak! Vårda ditt hem utan att förstöra andras (jorden), med grym inspiration från fenomenet Ekotipset. En bok som hjälper dig rensa både hemmet, huvudet och själen!

Förlagstext

Rent hemma med rent miljösamvete! Städningen blir så mycket roligare om den är strukturerad, effektiv och snäll mot vår planet. Detta är något Ellinor Sirén, kvinnan bakom Ekotipset på sociala medier, är en stjärna på, och här har hon samlat alla sina bästa tips och råd i en miljöklok handbok.

Lär dig hur du gör dina egna billiga städprodukter, och hur du får riktigt bra snurr på den årliga storstädningen och alla veckostädningar. Här finns också många fiffiga ekohacks – som hårsnoddar av trasiga nylonstrumpbyxor, eller hur du får skosulor att bli vita igen.

Snart är ugnen och spisen skinande rena, kakelfogarna vita, fönsterrutorna kristallklara och madrasserna fräscha. Och skurhandsken på hjärtat – visst mår vi som bäst när det är rent och fint hemma?

Format: Inbunden Språk: Svenska Sidor: 207 Utgivningsdatum: 2021-04-13

3. Fädernas missgärningar – Rebecka Martinsson

Sugen på en deckare? Varför inte sätta tänderna i bok Svenska Deckarakademin tilldelade “Årets Bästa Deckare 2021”? Större kvalitetsstämpel går inte att få.

Förlagstext

– Jag ber dig, Martinsson. Jag orkar inte göra det här. Du måste hjälpa mig. Det är en döende mans sista önskan.

Rättsläkare Lars Pohjanen ber Rebecka Martinsson att utreda ett preskriberat mord. Hon går motvilligt med på detta, fast hon egentligen är arbetstrött och slutkörd.

Snart har hon även en ny mordutredning på sitt bord. Spåren löper samman och leder också till mörka hemligheter i hennes egen familjehistoria.

Äntligen är den sista boken om Rebecka Martinsson här!

Format: Inbunden Språk: Svenska Sidor: 560 Utgivningsdatum: 2021-09-17

4. Polcirkeln – Liza Marklund

Missa inte att vara med från början av Liza Marklunds planerade kriminalroman-trilogi. Om du tvekar att slå till kan vi nämna att Polcirkeln nominerades till årets bästa kriminalroman av Svenska Deckarakademin, vilket säger massor om vilken bladvändare detta är. Snyggt gjort, Liza – keep ’em coming!

Förlagstext

Polcirkeln” är första delen i en planerad trilogi, och den inleds andlöst bra. Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Liza Marklunds nya kriminalroman är en storartad återkomst i den genre hon skakade om och förnyade så radikalt i slutet av 1990-talet.

Nu bryter hon återigen ny mark med en mångfacetterad historia som spänner över fyra decennier.

Fem tonårsflickor i den lilla staden Stenträsk i Norrbotten träffas en gång i månaden för att diskutera litteratur. En av dem försvinner spårlöst sommaren 1980.

Fyrtio år senare hittas hon, mördad.

Julen 2020 återförenas de fyra kvinnorna i bokcirkeln, som de kallade för Polcirkeln, för första gången efter kamratens försvinnande.

Det står snart klart att något i flickornas relationer utlöste det våldsamma brottet. Frågan är vad, och vad som drev dem då och vilka konsekvenser det fick.

Liza Marklund är en av våra mest framgångsrika författare. Hon har mottagit ett 20-tal priser och utmärkelser, både i Sverige och internationellt. Sammanlagt har hon sålt över 23 miljoner böcker, och är den enda skandinaviska kvinna som legat etta på New York Times bestsellerlista.

Hon är född 1962 och uppvuxen i Pålmark i Norrbotten, cirka tolv mil söder om Polcirkeln.

Format: Inbunden Språk: Svenska Sidor: 375 Utgivningsdatum: 2021-08-19

5. Tills alla dör – Diamant Salihu

Tills alla dör är Diamant Salihu brutala skildring om den pågående konflikten mellan Dödspatrullen och Shottaz i Stockholms nordvästra förorter. Det är ingen lättsmält verklighet som beskrivs. Men det är just det – en verkligen för många unga män.

Salihus verk belönades med Det stora journalistpriset 2021.

Förlagstext

I Järvaområdet nordväst om Stockholm pågår en konflikt mellan gängen Dödspatrullen och Shottaz. De inblandade själva kallar det för ett krig, och i krig är allt tillåtet. Huvudpersonerna har helt saknat respekt för rättsväsendet, för vuxna, för kriminella hierarkier och för värdet av ett människoliv.

Men bortom den spektakulära fasaden av droger, vapen och rapmusik som visas upp på sociala medier hänger frågan obesvarad i luften: Varför mördar ni varandra?

Tills alla dör berättar om en förlorad generation unga män, om människorna som lever i den mest brutala konsekvensen av samhällets svek, och om några som vägrat ge upp hoppet.

Format: Inbunden Språk: Svenska Sidor: 354 Utgivningsdatum: 2021-04-15

6. Shuggie Bain – Douglas Stuart

Det finns debuter, och så finns det DEBUTER. Douglas Stuarts verk Shuggie Bain tillhör den senare kategorin och jämförs redan nu mot stora klassiska verk. Här är en bok som vi kan lova berör dig.

Förlagstext

Året är 1981 och industristaden Glasgow är nere för räkning. Under Thatchers järnhårda styre måste man kämpa för att överleva. Glamorösa Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men när hennes man lämnar familjen faller allt samman och det kommer an på barnen att fånga henne. Shuggie Bain, minstingen, är den som håller ut längst. Men Shuggie drömmer sig också bort, från gruvområdet och från den hånfulla omgivning som aldrig låter honom glömma att han är annorlunda.

Douglas Stuarts debutroman SHUGGIE BAIN är en berättelse om klass och kärlek. Den har fått ett storartat mottagande och jämförts med såväl Frank McCourt, Hanya Yanagihara och Éduoard Louis som James Joyce. “En debut som känns som ett mästerverk”, skrev Washington Post.

Format: Inbunden Språk: Svenska Sidor: 460 Utgivningsdatum: 2021-03-01

7. Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk – Björn Natthiko Lindeblad

“Jag åkte till Indien för att hitta mig själv” är en sägning allt för många klyschiga berättelser börjar med. Men i Björn Natthikos fall är detta sanning, och hans historia är allt annat än en klyscha.

Kastas emellan inspiration och ångest i denna självbiografi. Ingen kan förmedla den buddistiska livsfilosofin lika träffsäkert som en kapitalistisk ekonom från Sverige.

Förlagstext

Jag kan ha fel är Björn Natthiko Lindeblads självbiografiska berättelse om hur han lämnar en löftesrik karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år i klosterlivet återvänder till Sverige. Vilsen, utan jobb eller pengar, kraschar han rakt in i en depression. Men tack vare sina lärdomar och en generös omvärld hittar han vägen framåt och är idag en uppskattad meditationslärare och föreläsare. 2018 diagnosticerades Björn med den obotliga sjukdomen ALS. I Jag kan ha fel berättar han med värme, humor och djup om sina egna tillkortakommanden, vad livet lärt honom och om vad som framstår som allra viktigast när allt går mot sitt slut.

Vad hjälper oss att leva ett friare liv? Hur kan vi skapa tröst och tillit i vår egen tillvaro? Och hur gör vi för att livet skall kännas mer som en öppen hand, och mindre som en knuten näve?

Boken är skriven i nära samarbete med Björns två vänner och kolleger Caroline Bankler och Navid Modiri.

Format: Inbunden Språk: Svenska Sidor: 198 Utgivningsdatum: 2020-10-06

8. Som man sår – Michael Hjort

Läste du En högre rättvisa? Denna fristående berättelse utspelar sig tre år senare – och det är en minst sagt nervkittlande historia. Hjorth och Rosenfeldt är träffsäkrare än någonsin i denna roman om en stad i skräck.

Förlagstext

Sebastian Bergman och kollegerna på Riksmord är tillbaka med besked! Som man sår, Hjorth/Rosenfeldts sjunde bok, utspelar sig tre år efter händelserna i En högre rättvisa.

Tre år har gått. Vanja Lithner har tagit över Riksmord och det nya teamets första uppdrag blir att hitta och stoppa en prickskytt som efter tre mord på bara några få dagar satt skräck i Karlshamn. Det finns inga ledtrådar, inga vittnen och offren verkar slumpvis utvalda. Alla i staden är alltså potentiella måltavlor.

Sebastian Bergman har valt en lugnare tillvaro sedan han blivit morfar och arbetar som psykolog och terapeut på deltid. När han en dag kontaktas av en man som behöver hjälp med att bearbeta sina upplevelser i samband med tsunamin 2004, då Sebastian själv förlorade fru och dotter, vänds allt uppochner.

Billy ska bli pappa och bestämmer sig för att han aldrig mer ska bejaka sin mörka, hemliga drift. Men det förflutna gör sig påmint. Frågan är hur långt Billy är villig att gå för att inte bli avslöjad.

Som man sår är den sjunde och näst sista delen i Hjorth/Rosenfeldts romanserie som sålt 1,6 miljon exemplar bara i Sverige och 5 miljoner runt om i världen.

Format: Inbunden Språk: Svenska Sidor: 376 Utgivningsdatum: 2021-07-05

9. Paradiset – Abdulrazak Gurnah

Vad är Paradiset? Och vad är egentligen paradiset?

Följ det omtumlande livet på Afrikas kust genom en pojkes ögon. Söker du perspektiv i livet så har vi hittat boken för dig.

Förlagstext

Tolvårige Yusuf skickas av sina fattiga föräldrar till kusten för att bo hos sin farbror Aziz, en förmögen köpman. Snart går det upp för den oskuldsfulle Yusuf att köpmannen inte alls är Yusufs farbror: i själva verket har han sålts som skuldslav av sin far. Så börjar livets hårda skola för Yusuf. Genom Yusuf får vi uppleva ett Afrika som präglas av stamstrider, vidskeplighet, sjukdomar och barnslaveri, men drömmaren Yusuf får också en skymt av paradisets portar av eld och vatten.

Paradiset är en mångbottnad, våldsam, vacker och märklig berättelse med ett poetiskt, skirt och avskalat språk, där perspektivet aldrig viker från den unga huvudpersonens sida. Den är fast förankrad i sin tid och sin miljö, en berättelse som ändå – eller just därför – är djupt allmängiltig.

Format: Inbunden Språk: Svenska Sidor: 276 Utgivningsdatum: 2021-11-12

10. Morgonstjärnan – Karl Ove Knausgård

Knausgård – mediesveriges kelgris och en av vår tids stora författare är tillbaks med den en roman som är svårgreppad på alldeles rätt sätt.

Om du lyssnar på podcasts så har du troligtvis hört hur Alex Schulman och Sigge Eklund bråka om vem som älskar Knausgård mest. Och kanske finns det en rimlig anledning till det. Eller inte. Men, faktum kvarstår att Knausgård aldrig upphör att beröra. Och vill du beröras på ett stoiskt manér rekommenderar vi dig att läsa Morgonstjänan.

Förlagstext

Med sitt rika persongalleri och en handling som spänner över vardagligheter och stora kosmiska sammanhang är Morgonstjärnan ett storverk av en av Europas riktigt stora berättare.

Det är sent i augusti, sommarledighetens sista skälvande dagar. Litteraturprofessor Arne och konstnären Tove befinner sig på Sørlandet tillsammans med sina barn. Vännen Egil bor i ett hus alldeles i närheten, prästen Kathrine är på väg hem från ett seminarium, fritidsledaren Emil repar med sitt band, journalisten Jostein är ute på stan och hans flickvän Turid jobbar natt på sjukhuset. Över var och en av dem dyker det plötsligt upp en jättelik stjärna på himlavalvet. Inte ens astronomerna har ord för att förklara vad det är som sker.

Är det ett stjärnfall? Men varför har då ingen sett stjärnan tidigare? Har den precis uppstått ur intet?

Med tiden lägger sig nyhetsvärdet och livet återgår till så som det var innan stjärnan syntes. Ändå är något förändrat i grunden. Allt märkligare saker tycks ske som påverkar människornas tillvaro på ett oanat sätt.

Morgonstjärnan är en roman om det vi inte förstår, det vi inte vet att namnge och aldrig tidigare har mött. Den handlar om det stora dramat sett genom livets begränsade lins. Men mer än något annat är det en roman om vad som sker när de mörka krafterna i världen får löpa amok.

Format: Inbunden Språk: Svenska Sidor: 663 Utgivningsdatum: 2021-01-20


Det var Bokrums boktips över dem bästa böckerna 2022! Har vi missat någon bok? Saknar du din favorit? Hör gärna av dig till oss på kontakt@bokrum.se så kanske just din bok kvalar in på listan.