Boktips 2023 – årets bästa böcker!

Vi är tillbaka! Välkommen till Bokrums årliga lista över de bästa och mest efterlängtade böckerna i år. Vi är glada att kunna presentera våra topp 10 boktips för 2023, där vi har samlat de mest spännande och inspirerande böckerna som kommer att utgöra höjdpunkterna på bokhyllor runt om i landet i år.

Att hitta rätt bland alla nya boksläpp kan vara en utmaning. Oavsett om du är på jakt efter en spännande deckare, en gripande biografi eller en fängslande sci-fi-roman kan det vara till hjälp att få lite vägledning. Bokrums boktips täcker alla olika genrer och släpps vid olika tidpunkter – allt för att du ska få en så klar överblick av de bästa böckerna 2023 som möjligt!


1. Detaljerna – Ia Genberg

Detaljerna är en självbiografisk bok av Ia Genberg som tar oss med på hennes resa inom modebranschen. Boken ger en ingående och uppriktig beskrivning av de prövningar och framgångar som följt henne under hennes karriär. Genom att fokusera på viktiga teman som kreativitet, entreprenörskap och personlig utveckling, ger Detaljerna oss värdefulla insikter om vad som krävs för att lyckas i en konkurrensutsatt bransch. Med sin öppenhet och ärlighet inspirerar Genberg sina läsare och ger dem en lärorik och innehållsrik läsupplevelse. Så om du är intresserad av mode eller vill lära dig mer om hur man når sina mål, är Detaljerna en bok som definitivt är värd att läsa.

Förlagstext

Vi lever så många liv inuti våra liv, mindre liv med människor som kommer och går, vänner som försvinner, barn som växer upp, och jag förstår aldrig vilket av mina liv som är själva ramen.

En kvinna ligger nedbäddad i feber när en handfull människor ur det förflutna står framför henne: en blivande kändis som skrev ett brev, en vän som försvann bortom kartan, en kärlek utan framtid.

Detaljerna är en roman med fyra porträtt och tusen detaljer, om tummade pocketböcker, psykedelisk dans och kippande oro. Vilken är den perfekta millennieklänningen? Kan en älskad människa verkligen försvinna? Och vem är det egentligen som porträtteras, personen på bilden eller den som håller i penseln?

2. Middag i en gryta– Tareq Taylor

Middag i en gryta är en kokbok av den välkända kocken och TV-personligheten Tareq Taylor. I denna bok presenterar Taylor en mängd olika recept som alla är gjorda för att tillagas i en enda gryta eller kastrull. Boken innehåller allt från klassiska rätter till mer kreativa och nyskapande rätter, och är ett utmärkt verktyg för alla som vill laga mat på ett enkelt och praktiskt sätt. Taylor ger också läsarna massor av användbara tips och tricks för att göra matlagning så enkelt och smidigt som möjligt. Med Middag i en gryta får läsarna en fantastisk kokbok som är full av inspiration, smaker och dofter som garanterat kommer att förvandla vardagsmatlagningen till något extraordinärt.

Förlagstext

En av Sveriges största matprofiler, prisade kocken Tareq Taylor, kommer här med en ny kokbok full av grytor. En gryta sköter sig mer eller mindre själv på spisen och gör att du kan ägna dig åt gästerna i stället för åt matlagning. Så använd kastrullen modell större eller grytan som står där i köksskåpet – ofta! Visst kan det ta lite tid att få till det där möra köttet som smälter i munnen, men medan grytan puttrar kan du ju göra helt andra saker. Ett stort plus med grytor är att de ofta kan förberedas och lagas i förväg, ett annat är att de efter någon dag smakar ännu bättre. Och med Tareq Taylors omisskännliga smaksäkerhet och kryddning från jordens alla hörn kan det förstås inte bli annat än gott, oavsett om grytan är grön eller innehåller kött, fågel eller fisk.

3. Spindeln – Lars Kepler

Spindeln är en spännande roman av författarparet Lars Kepler. Boken följer den svenska kriminalpolisen Joona Linna när han utreder en serie mord som alla verkar vara kopplade till en mystisk person som kallas Spindeln. Spindeln är en komplex och skickligt utformad antagonist, som drar in Linna i en farlig katt-och-råtta-lek. Lars Kepler är mästare på att bygga spänning och skapa en riktigt obehaglig atmosfär, och Spindeln är inget undantag. Boken är fylld med överraskningar och cliffhangers som håller läsaren på helspänn från början till slut. Om du gillar spänning och kriminalromaner är Spindeln en bok du inte får missa.

Förlagstext

Missa inte den nionde boken om Joona Linna av Lars Kepler!

För tre år sedan fick Saga Bauer ett vykort med en hotfull text om en pistol med nio vita kulor – varav en väntar på Joona Linna. Det stod att hon var den enda som skulle kunna rädda honom. Hon visade kortet för Joona, men tiden gick och hotet bleknade som en meningslös provokation. Fram till nu.

En säck med en nästan fullständigt upplöst kropp hittas fastsurrad i ett träd i Kapellskär. På mordplatsen återfinns en mjölkvit patronhylsa. Via komplicerade gåtor börjar en bestialisk förövare ge polisen möjligheten att stoppa serien av mord.

Joona Linna och Saga Bauer kämpar sida vid sida för att lägga pusslet och rädda de utsedda offren innan det är för sent. Den våldsamma jakten blir alltmer desperat. Kanske är denna seriemördare omöjlig att stoppa, kanske sitter de redan fast i spindelnätet.

4. Malma station – Alex Schulman

Malma station är en gripande roman av allas vår favorit: Alex Schulman. Boken kretsar kring huvudpersonen Neta, en kvinna som befinner sig i en livskris och som bestämmer sig för att lämna Stockholm för att flytta tillbaka till barndomshemmet i Småland. Där återupplever hon minnen från sitt förflutna och bearbetar sorgen efter sin far. Schulman skriver på ett poetiskt och empatiskt sätt och skildrar på ett känsloladdat sätt teman som förlust, kärlek och ensamhet. Boken är en gripande och rörande läsupplevelse som kommer att få läsaren att fundera över livets stora frågor. Om du gillar skönlitteratur som berör och berättar om människors inre liv, är Malma station fantastisk upplevelse.

Förlagstext

Alex Schulmans nya roman utspelar sig på ett tåg. Fem personer är på resa genom Sverige: ett gift par i kris, en ensamstående far och hans dotter, och en kvinna som söker svaret på en gåta som hennes mamma lämnat efter sig.

De reser alla mot Malma station och varken de eller läsaren vet hur deras öden hänger samman, eller anar att det som händer på slutdestinationen kommer att omdefiniera deras liv. Malma station är en drabbande berättelse om familjehemligheter och oförrätter som gått i arv genom generationer – och jakten på sanningen som kan förändra allt.

5. Det fallna imperiet : Ryssland och väst under Vladimir Putin – Martin Kragh

Det fallna imperiet är en bok skriven av Martin Kragh, som ger en djupgående analys av Rysslands förhållande till väst under ledarskapet av Vladimir Putin. Kragh går igenom historiska händelser och politiska beslut som format relationerna mellan Ryssland och väst under de senaste decennierna, inklusive kriget i Ukraina och annekteringen av Krim. Boken ger läsaren en fördjupad förståelse för Rysslands geopolitiska ambitioner och utmaningarna som västvärlden står inför. Kragh ger också en kritisk syn på västvärldens reaktioner på Putins aggressioner och erbjuder förslag på hur västvärlden kan hantera den ryska utmaningen på ett mer effektivt sätt.

Förlagstext

Den 24 februari 2022 markerar en ny ordning för Europa. Vladimir Putin introducerade sin linje under en säkerhetskonferens i München 2007 och etablerade den med kriget i Georgien 2008 och annekteringen av Krimhalvön 2014. Med invasionen i Ukraina har han korsat Rubicon.

Martin Kragh tar i sin bok ett helhetsgrepp om Vladimir Putin och den ryska historien, från Tsarrysslands fall till Sovjetunionens upplösning och det postsovjetiska Ryssland. Han berättar sakligt och effektivt om Putins vägval: med ett ojämförligt rikt material av kommunikéer och uttalanden i statlig och oberoende press kan läsaren följa de retoriska manövrarna som skulle leda Europa till krig.

Det fallna imperiet är omistlig läsning för den som vill förstå Vladimir Putins drivkrafter och hans dröm om en rysk stormakt baserad på auktoritär politisk grund.

Martin Kragh är biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet och docent vid Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier vid Uppsala universitet. Han skriver återkommande för Svenska Dagbladets kultursida om östeuropeisk politik och historia.

6. Omständigheter – Annie Ernaux

Omständigheter är en gripande självbiografisk roman av den franska författaren Annie Ernaux. Boken utforskar livet och döden av hennes far, och den komplexa relationen mellan far och dotter. Genom att använda en enkel men poetisk prosa, berättar Ernaux om hur hon kämpar med att försonas med sitt förflutna och att acceptera att hon inte kan förändra det som varit. Boken är en meditativ reflektion över sorg, förlust och minnen, och är fylld med känslomässiga beskrivningar som kommer att beröra läsaren på djupet. Om du gillar självbiografiska verk och söker efter en läsupplevelse som kombinerar sorgsenhet med skönhet, är Omständigheter en bok du inte vill missa.

Förlagstext

2022 års Nobelpristagare i litteratur!

1963, när Annie Ernaux är 23 år och utan stadig förbindelse, inser hon att hon är gravid. Hon fylls av skam eftersom hon förstår att hennes graviditet kommer att brännmärka hennes familj och försvåra hennes egna studiemöjligheter. Hon beslutar sig för att ta bort barnet. Den här berättelsen om ett trauma som författaren aldrig kunnat komma över är skriven fyrtio år senare. I Frankrike var abort förbjudet vid den här tidpunkten och hon försöker på egen hand och förgäves att utföra aborten med hjälp av en sticknål. I sin desperation hittar hon en illegal abortutförare och hamnar till slut på akuten där hon är nära att dö. I Omständigheter utforskar Ernaux sina minnen och dagböcker från den tiden och skriver fram en glasklar och osentimental bild av vad som hände och på sätt och vis får omständigheten en mening. Trots att händelsen som boken kretsar kring är placerad nästan 60 år bakåt i tiden känns dess tema dessvärre mer aktuellt än på länge när fler länder skriver om och stramar åt sin abortlagstiftning.

Omständigheter gavs ut i Frankrike 2000. Filmatiseringen av boken vann Guldlejonet i Venedig 2021 och filmen distribueras i Sverige våren 2022.

7. Mr ETT– Jens Lapidus

Mr ETT är en spännande och fartfylld roman av den svenska författaren Jens Lapidus. Boken kretsar kring huvudpersonen Teddy, en kriminell entreprenör som driver en omfattande droghandel i Stockholm. Men när en konkurrent hotar hans verksamhet och en polis börjar närma sig honom, måste Teddy ta till drastiska åtgärder för att skydda sitt imperium. Lapidus skriver på ett brutalt och autentiskt sätt och ger en realistisk inblick i Stockholms undre värld. Boken är full av spänning och överraskningar, och Lapidus håller läsaren på kanten av sitt säte från första till sista sidan. Om du gillar spännande kriminalromaner med en hårdkokt stil och en omskakande berättelse, är Mr ETT en bok som definitivt kommer att tillfredsställa dina krav på action och adrenalin.

Förlagstext

Gangsterbossen Isak är trött på att vara Mr Ett. Nu ska han sälja sina tillgångar och bli vit. I kulisserna väntar en ny kung – Kerim – på att ta över. Men när Isaks son försvinner under oklara omständigheter brinner dealen inne, och Isak måste tillbaka till gatan.

Teddy och Emelie är också trötta, men på varandra. Han blir aldrig en svenne, och hon vill inte att deras son ska växa upp med en far som inte kan hålla sig på rätt sida om lagen. Gradvis dras de in i maktkampen som uppstår efter Isaks abdikation.

Vem kommer att bli Mr Ett? Och vem hjälper honom, vem stoppar honom? Jens Lapidus nya roman är svart, skoningslös och suverän.

8. De första tolv – Denise Rudberg

De första tolv är en fascinerande och engagerande roman av den svenska författaren Denise Rudberg. Boken är en spännande thriller som kretsar kring huvudpersonen Marianne Jidhoff, en erfaren polis som återvänder till Stockholm efter en längre tid utomlands. Marianne dras in i en serie mystiska mord som alla tycks vara kopplade till hennes förflutna. Rudberg skriver med en skicklig hand och presenterar en välskriven och välgjord intrig som håller läsaren på helspänn. Boken är full av överraskningar, vändningar och komplexa karaktärer som gör den till en verkligt oförglömlig läsupplevelse.

Förlagstext

NÄR GÅR AMBITION OCH DRIV ÖVER GRÄNSEN?

Sextonåriga Joel Hammarström är elev på en prestigefylld högstadieskola på Östermalm, men han är skoltrött och vantrivs. Hemma beter sig föräldrarna distanserat och det är tydligt att Joels prestationer i livet är en besvikelse för hans pappa.

Bara några gator bort bor Ia Bergdahl, den mest lovande studenten på Handelshögskolan. Framför sig har hon en imponerande karriär, och hon är noggrann och metodisk i sin väg upp till toppen.

Mallen för framgång är snäv och snart framträder en mörk historia om konsekvenserna av överklassens pressande elitism. När två grova brott begås på Östermalm inom loppet av ett dygn chockeras omgivningen. Känsliga omständigheter gör att de båda fallen hamnar hos förundersökningsledaren Marianne Jidhoff, som tillsammans med kollegorna på särskilda utredningsenheten försöker hitta förövarna i en kamp mot klockan.

9. Pojken, mullvaden, räven och hästen – Charlie MacKesy

Pojken, mullvaden, räven och hästen är en vacker och rörande bok av författaren och konstnären Charlie MacKesy. Boken är en gripande fabel som följer en pojke och hans resa genom livet tillsammans med tre olika djur: en mullvad, en räv och en häst. Genom en serie av poetiska och kraftfulla illustrationer och citat, utforskar boken teman som vänskap, kärlek, förlust och hopp. MacKesy’s känslomässiga och färgglada teckningar skapar en stämning av trygghet och värme, samtidigt som de behandlar tunga ämnen på ett subtilt och hjärtlig sätt. Boken är en inspirerande påminnelse om de djupa och meningsfulla relationer som vi kan ha med andra varelser och om vikten av att leva i stunden och uppskatta det som är viktigt i livet.

Förlagstext

Bästsäljaren och ettan på New York Times och The Sunday Times topplistor äntligen på svenska! Rikt illustrerad med vackra akvareller.

En vardagsfilosofisk tankebok, en modern fabel och en hjärtevärmande berättelse om vänskap och gemenskap.

Illustratören Charlie Mackesys bilder har berört en hel värld. I debutboken “Pojken, mullvaden, räven och hästen” bjuder han in till en sagolik skogspromenad med fyra vänner som diskuterar vad som är viktigt i livet på riktigt: Vad är mod? När är du lycklig? Och finns det något problem som inte blir lite bättre av att äta tårta?

En bok för alla, om modet att våga be om hjälp och värdet av att vara snäll, mot sig själv och mot andra. Och, minst lika värdefullt, om kärleken till tårta!

En fin present till den du älskar, inklusive dig själv.

10. När jag blundar är du fortfarande här – Tove Oddsdotter

När jag blundar är du fortfarande här är en gripande roman av Tove Oddsdotter som utforskar teman som kärlek, sorg och förlust. Boken kretsar kring huvudpersonen Kajsa, en ung kvinna som förlorar sin man i en tragisk olycka. Genom Kajsas resa av sorg och smärta, utforskar boken de komplexa känslor och tankar som uppstår när man står inför en sådan förlust. Oddsdotter skriver med en djup empati och en känslomässig rikedom som gör att läsaren kan känna igen sig i Kajsas upplevelser. Boken är en berörande och insiktsfull läsupplevelse som ger en inblick i det mänskliga hjärtats djupaste känslor.

Förlagstext

Jag heter Tove och jag är Odds dotter. Det har jag alltid varit och det kommer jag alltid att förbli. Lika mycket som att jag för all tid kommer att vara Theos mamma. Fast Theo inte längre finns ibland oss.

I januari 2015 förlorade Tove sin son Theo, då sju år gammal, i cancer. Med Instagraminlägg skrivna i dagboksform under sjukdomsperioden som grund skildrar hon här livet före Theo, tillsammans med honom – och vem hon blev, efter Theo. Och hur hon mot alla odds till slut fann glädjen igen.

Vi får följa Toves resa och bevittna hennes först motvilliga kamp för att våga möta livet igen. Hon inser till slut att det går att förlika sig med vad som än händer i livet och överleva även det allra värsta. Att det är fullt möjligt att både sörja och vara lycklig samtidigt.

Berättelsen är en kärleksfull hyllning till livets olika faser. Tove delar med sig av hur hon i dag ser på sorg och ger värdefulla råd om hur man lär sig att leva hand i hand med den.


Vilka är den bästa boken 2023?

Att benämna någon bok som den “bästa” är väldigt subjektivt. Vi har dock valt att lista Detaljerna av Ia Genberg som vårt främsta boktips 2023.

Vilka är de tre bästa boktipsen för 2023?

Vi rekommenderar att du läser Detaljerna av Ia Genberg, Middag i en gryta av Tareq Taylor, samt Spindlen av Lars Kepler.


Tack för att du tagit dig tiden att läsa vår lista över de mest efterlängtade böckerna som släpps under 2023. Vi hoppas att du hittade några intressanta titlar som du ser fram emot att läsa! Är du intresserad att se våra listor för tidigare år? Här hittar du boktipsen för 2022 och 2021!